ΡΩΜΗ

ΡΩΜΗ

Σάββατο 13 Μαΐου 2017

ΒΑΤΙΚΑΝΟ (Ανίτα-Αθηνά Σούση, Ειρήνη Φουντουλάκη, Ερασμία Συζίνου, Μυρτώ Κοντογούρη, Τάσος Μπάνος)


Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ 3
Ο ΚΡΥΦΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ 4
ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ 6
ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ 7
Τα μουσεία 7
Τα ανάκτορα 9
Οι διάδρομοι 9
Τα παρεκκλήσια 9
Οι αίθουσες 9



Πρόλογος

Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μας εκδρομής στην Ρώμη μας ανατέθηκε η εργασία αυτή. Η εργασία αυτή αναφέρετε στο Βατικανό και αναλύει ορισμένα στοιχεία του.
Η εργασία χωρίζετε σε τέσσερα κομματια
1. Ο κρυφός πλούτος του Βατικανού
2. Η ελβετική φλουρά
3. Τα μουσεία του Βατικανού
4. Η βιβλιοθήκη του Βατικανού
Κάθε θέμα αντιπροσωπεύει την προσωπική δουλειά κάθε παιδιού.
Πριν λοιπόν ξεκινήσω την εργασία μου θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον καθηγητή μας Μιχαήλ Χουρδάκη για την αμέριστη βοήθεια του καθώς πάνω στο πως θα πρέπει να στήνετε μια σωστή εργασία καθώς και τους καθηγητές μας κα Κωτίδου, κος Φιλιό, κος Ξένιο και τέλος την κα Παπανίκου για την απίστευτη εμπειρία που μας χαρίσανε.


Ο ΚΡΥΦΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ

Το παρεκκλήσιο της Καπέλα Σιξτίνα εκτιμάται σε 800 εκατομμύρια δολάρια. Κάπου εδώ λοιποί τίθεται το ερώτημα ποσό πλούσιο είναι το Βατικανό;
Η απάντηση είναι περίπλοκη:οι άνθρωποι που επισκέπτονται το Βατικανό σίγουρα σκέφτονται ποσό πλούσιο είναι, αλλά αυτό που δεν σκέφτονται είναι ότι πολλά πράγματα από τα οποία θαυμάζουν αποτελούν ιερή τέχνη (δεν μπορείς να σκίσεις μια τοιχογραφία και να την πουλήσεις ,είναι ανεκτίμητη)
Η άφθονη τέχνη που συνδέεται με το Βατικανό αγοράστηκε και την περίοδο της ακμής της παπικής εξουσίας, την Αναγέννηση .Τον 16ο αι ο Πάπας είναι περισσότερο ένας βασιλιάς που κυβέρνησε σε μια μεγάλη περιοχή γνωστή ως "παπικό κράτος" . Είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης γαιοκτήμονας στην Ιταλία και με αυτό θέτει σε κίνδυνο την πνευματική του αρχή . Οι πάπες μαζεύουν τους φόρους και τους χρησιμοποιούν για να δημεύσουν τον πλούτο των άλλων και να φτιάξουν μια περιουσία από την δύναμη τους ως βασιλέων . Ο πλούτος που συσσώρευσαν τους επιτρέπει να φτιάξουν τα πλέον πολύτιμα μνημεία του Βατικανού, όλα δημιουργήθηκαν τον 16ο αι από αυτούς τους πλουσίους πάπες.

Όλα αυτά χάθηκαν τον 19ο αι. το 1870 η παπική αυτοκρατορία κατέρρευσε , όταν ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ πέρασε μέσα από την Ιταλία και την κατάλαβε. Πλέον ολες οι περιοχές περιέρχονται στην ηγεσία του . Για πρώτη φορά μετα την ρωμαΊκη εποχή η Ιταλία είναι ενωμένη . Ο πάπας και ο παπικος στρατός εκδιώχθηκαν από την Ρώμη. Ο Βίκτωρ Εμμανουηλ είναι ο πατέρας και ιδρυτής της νέας Ιταλίας , αλλά για τον παπικο κόσμο είναι μια καταστροφή . Ο πάπας που ήταν κάποτε κυβερνήτης της κεντρικής Ιταλίας υποχωρεί μέσα στα τείχη του Βατικανού , έχει χάσει την χώρα του και τα έσοδα του από την φορολογία . Ο πάπας ήταν ο φυλακισμένος του Βατικανού που προηγουμένως είχε κυβερνήσει ολο τον κόσμο.Είναι δύσκολο να το πιστέψει κάνεις αλλά στις αρχές του 20 αι το Βατικανό πτώχευσε. Τελικά το 1929 η Ιταλία εγκρίνει το Βατικανό ως ανεξάρτητη χωρά και καταβάλλει στον Παπα 92 εκατομμύρια δολάρια , 1,1 δισεκατομμύρια σημερνά δολάρια για να αντισταθμίσει την απώλεια του παπικού κράτους . Χρησιμοποιώντας αυτά τα χρήματα και τις δωρεές των καθολικών σε ολο τον κόσμο το Βατικανό ξεκινά και παλι να χτίζει τους θησαυρούς του.


Ποσά είχε η εκκλησία σήμερα εν τελει;
Πολλές από της απαντήσεις βρίσκονται μέσα στο παλάτι του κυβερνήτη, το κεντρικο κτήριο του Βατικανού. Μπορεί ο πάπας να είναι η κεφαλή του Βατικανού, αλλά ο καρδινάλιος Τζιοβανι Λαγιολο δουλεύει ολες της καθημερνές υποθέσεις του Βατικανού, περιλαμβανομένων και των οικονομικών. Συνφωνα με τους αριθμούς των καρδιναλίων το Βατικανό δεν βγάζει πολλά χρήματα. Τα έσοδα προέρχονται από:
• Τα εισιτήρια στα μουσεία
• Μεσώ 2 μικρών καταστημάτων που εχουνε για τους υπαλλήλους
• Από τα γραμματόσημα
• Και τελος από την διανομή ευρωπαϊκών νομισμάτων
Δεν υπάρχει ούτε ενας φορος εισοδήματος .
Συμφωνά με τον προϋπολογισμο του 2009 η καθολική εκκλησιά είχε έξοδα πάνω από 320 εκατ. δολάρια και τα έσοδα 315 εκατ. δολάρια, επειδή όμως ο προϋπολογισμός του έχει δείξει κόκκινο δεν σημαίνει ότι το Βατικανό δεν έχει χρήματα.Ο πραγματικος πλούτος του Βατικανού βρίσκεται σε ένα παλιο πέτρινο πύργο. Εκεί κατοικεί μια από τις πιο μυστικές οικονομικές οργανώσεις του κόσμου . Το Ινστιτούτο Θρησκευτικών Έργων , γνωστό ως η τράπεζα του Βατικανού. Η τράπεζα του Βατικανού είναι η μόνη που διαχειρίζεται τα κεφαλαια για τις θρησκευτικές κατατάξεις των ιερών και ουτω καθεξής σε όλον τον κόσμο. Εκείνοι που καταθέτουν στην τράπεζα είναι οι εργαζόμενοι των οργανισμών όπως και άλλες καθολικές οργανώσεις . Η τράπεζα θα επενδύσει τα χρήματα τους μέσω διαφόρων ταμείων και έργων για την υποστήριξη του θρησκευτικού έργου σε όλο τον κόσμο. Η διαχείριση του πλούτου της τράπεζας του Βατικανού είναι ένα φρουρούμενο μυστικο. Κανείς δεν ξέρει ποσά δισεκατομμύρια δολάρια διαχειρίζεται η τράπεζα. Το 1994 ενας υπάλληλος της τράπεζας αποκάλυψε επίσημα ότι έχει περίπου 4 δισεκατομμύρια σε καταθέσεις και ίσως 1 δισεκατομμύριο σε κεφαλαια κίνησης ,αλλά όλα είναι μια υπόθεση. Αυτό που γνωρίζουμε ότι είναι ότι η εκκλησιά και οι επισκοπές της έχουν μεταξύ αλλων μεγαλύτερες ιδιοκτησίες γης του κόσμου

• Η ιδιοκτησία της Νέας Υόρκης υπολογίζεται σε 2,5 δις. δολάρια
• Στην Ρώμη η γη του Βατικανού εκτιμάται σε 1,5 δις. δολάρια
Όμως το Βατικανό δεν θέλει να πουλήσει τις εκκλησίες του ανα τον κόσμο και δεν μπορεί να βγάλει χρήματα μόνο από τέχνη και τα μουσεία, ακόμα και με τα κέρδη της τράπεζας του Βατικανού .Δεν είναι για τα χρήματα οτιδήποτε έρχεται μέσα ξοδεύεται για την αποστολή του παπά και διατίθεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς .
Τελικά τον πλούτο του Βατικανού τον μετράς όχι σε χρήμα αλλά στην ψυχή!




ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ


Ίδρυση: 1506
Χώρα: Βατικανό
Πίστη: Πάπας Φραγκίσκος
Είδος: Πεζικό
Ρόλος: Στενή Προστασία
Δύναμη: 110
Αρχηγείο: Βατικανό
Συνταγματάρχης: Ντάνιελ Άνριγκ


Η Ελβετική Φρουρά είναι το όνομα που δίνεται στους Ελβετικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς που υπηρετούν ως σωματοφύλακες, φρουροί παλατιού και διάφορων τελετών στις βασιλικές αυλές της Ευρώπης, από τα τέλη του 15ου αιώνα. Αναβιώνονται συμβολικά μέσω της Παπικής Ελβετικής Φρουράς. Φημίζονται ιδιαίτερα για την πειθαρχία και την αφοσίωση στους εργοδότες των.
Η πρώτη Ελβετική μονάδα τους είδους που αναφέρεται είναι η «φρουρά των εκατό» (1497 – 1830), στη βασιλική αυλή της Γαλλίας, αυτό το σώμα συμπληρώθηκε το 1567 από ένα Σύνταγμα Ελβετών Φρουρών. Η Παπική Ελβετική Φρουρά στο Βατικανό ιδρύθηκε το 1506 και είναι η μοναδική που υπάρχει ακόμα.
Η Ελβετική Φρουρά χρησιμεύει ως ο de facto Στρατός του Βατικανού.
Η υπηρεσία διαρκεί από 2 ως 25 έτη. Για την ένταξη στις τάξεις της πρέπει ο υποψήφιος να είναι Καθολικός στο θρήσκευμα , να έχει Ελβετική υπηκοότητα, να έχει λάβει βασική εκπαίδευση στον Ελβετικό στρατό και συστάσεις καλής διαγωγής, καθώς και να έχει ηλικία από 19 έως 30 έτη. Τωρινός διοικητής της Παπικής Ελβετικής Φρουράς είναι ο Ντάνιελ Άνριγκ.




ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ

Τα Μουσεία Βατικανού (ιταλ. Musei Vaticani) που στεγάζονται εντός του Βατικανού (Città del Vaticano) στη Ρώμη, είναι συγκρότημα μερικών εκ των κορυφαίων μουσείων του κόσμου με ετήσια επισκεψιμότητα άνω των 4,3 εκατ. τουριστών (2008). Διαθέτουν εκθέματα της μακραίωνης και τεράστιας συλλογής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, περιλαμβανομένων διάσημων αγαλμάτων του αρχαίου κόσμου και αριστουργημάτων της Αναγέννησης και του σήμερα. Για να τα θαυμάσει, ο επισκέπτης περνά από την Καπέλα Σιστίνα και τα «Δωμάτια του Ραφαήλ», που είναι πασίγνωστα για τη διακόσμησή τους με νωπογραφίες (frescoes). Τα μουσεία ιδρύθηκαν από τον Πάπα Ιούλιο Β’ στις αρχές του 16ου αιώνα.

Τα Μουσεία ξεκίνησαν με την αγορά μιας μαρμάρινης γλυπτικής σύνθεσης πριν από 500 χρόνια. Το άγαλμα αυτό ήταν του ιερέα Λαοκόοντα, που σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, προσπάθησε να πείσει τους αρχαίους Τρώες να μην δεχθούν σαν «δώρο» των Ελλήνων, τον Δούρειο Ίππο. Ανακαλύφθηκε σε αμπελώνα δίπλα στην βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε της Ρώμης στις 14 Ιανουαρίου του 1506 και με εντολή του Πάπα Ιουλίου Β’ εξετάστηκε από τους αρχιτέκτονες του Βατικανού Μιχαήλ Άγγελο και Τζουλιάνο ντα Σανγκάλλο. Οι δυο τους πρότειναν την άμεση αγορά του αγάλματος, όπως και έγινε. Ο πάπας τοποθέτησε το σύμπλεγμα του Λαοκόοντα και των παιδιών του που στραγγαλίζονται από φίδια σε δημόσια θέα ακριβώς ένα μήνα μετά την ανακάλυψή του. Τα Μουσεία γιόρτασαν επισήμως την 500ή τους επέτειο τον Οκτώβριο του 2006 με το άνοιγμα προς το κοινό των εκθεμάτων από τις ανασκαφές της νεκρόπολης του Βατικανού.

Τα μουσεία

• Τα Μουσεία του Βατικανού είναι στην πραγματικότητα ένα σύνολο μουσείων και συλλογών. Αποτελούνται σήμερα από τα Μουσεία και τους επισκέψιμους χώρους των ανακτόρων του Βατικανού.

• Η Βατικανή Πινακοθήκη
• Η συλλογή της πινακοθήκης αρχικά στεγάστηκε στο διαμέρισμα του Βοργία έως ότου ο Πάπας Πίος ΙΑ΄ κατασκεύασε το κατάλληλο κτήριο με αρχιτέκτονα τον Λούκα Μπελτράμι. Το μουσείο αυτό διαθέτει αρκετούς διάσημους πίνακες ζωγραφικής του Τζιότο (Τρίπτυχο Στεφανέσκι-Trittico Stefaneschi), του Ραφαήλ (Η Παναγία του Φολίνιο - Madonna di Foligno, Μεταμόρφωση - Transfigurazione), του Λεονάρντο Ντα Βίντσι (Ο Άγιος Ιερώνυμος στην έρημο - San Girolamo in deserto) και του Καραβάτζιο (Αποκαθήλωση - Deposizione).

• Συλλογή μοντέρνας θρησκευτικής τέχνης
• Η συλλογή καταλαμβάνει 55 αίθουσες, όπως αυτές του Βοργία, της Καπέλα Σιστίνα και αρκετά δωμάτια στο ισόγειο του συμπλέγματος των μουσείων του Βατικανού. Αποτελείται από περίπου 800 πίνακες, χαρακτικά και γλυπτά από 250 καλλιτέχνες διεθνούς φήμης όπως οι Αύγουστος Ροντέν, Βίνσεντ βαν Γκογκ, Πωλ Γκωγκέν, Εμίλ Μπερνάρ, Βασίλι Καντίνσκι, Μαρκ Σαγκάλ, Πάουλ Κλέε, Έρνστ Μπάρλαχ, Μαξ Μπέκμαν, Ότο Ντιξ, Μωρίς Ουτριλλό, Τζόρτζιο ντε Κίρικο, Τζιόρτζιο Μοράντι, Ζωρζ Ρουώ, Όσκαρ Κοκόσκα, Μπερνάρ Μπουφέ, Ρενάτο Γκουτούσο, Τζιάκομο Μπάλλα, Φράνσις Μπέικον, Εδουάρδο Τσιλλίδα, Σαλβαδόρ Νταλί και Πάμπλο Πικάσο. Η πλειοψηφία των έργων αυτών αποτελούν δωρεές συλλεκτών προς στο Βατικανό. Η συλλογή ξεκίνησε μετά από μια συνάντηση του Πάπα Παύλου ΣΤ’ με καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια κηρύγματός του στην Καπέλα Σιστίνα τον Μάιο του 1964. Τα επίσημα εγκαίνια έλαβαν χώρα το 1973.

• Μουσείο Πίου και Κλήμη
• Ο Πάπας Κλήμης ΙΔ΄ ίδρυσε το μουσείο αυτό το 1771 και αρχικά περιελάμβανε αναγεννησιακά και αρχαία έργα. Επεκτάθηκε επί διαδόχου του Πάπα Πίου του ΣΤ΄ και σήμερα διαθέτει αρχαία Ρωμαϊκά και Ελληνικά αγάλματα. Υπάρχουν συνολικά 54 γκαλερί, η τελευταία εκ των οποίων βρίσκεται εντός της Καπέλας Σιξτίνα και είναι διαχωρισμένο σε ενότητες όπως αυτές αφιερωμένες σε προτομές, σε μάσκες και σε αγάλματα. Αξιοσημείωτα εκθέματα είναι αυτά των πορφυρών σαρκοφάγων της Κωνσταντίας και της Ελένης, αδερφής και μητέρας του Μέγα Κωνσταντίνου, καθώς και το άγαλμα του Ηρακλή (στην Sala Rotonda, μικρογραφία του Πάνθεου).

• Ιεραποστολικό-Εθνολογικό Μουσείο
• Ιδρύθηκε από τον πάπα Πίο ΙΒ΄ το 1926, και συγκεντρώνει έργα θρησκευτικού χαρακτήρα κυρίως, προερχόμενα απ' όλα τα μέρη του κόσμου. Πρόκειται κυρίως για δωρεές προς του πάπες.

• Γρηγοριανό Αιγυπτιακό Μουσείο
• Ιδρύθηκε από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΣΤ’ και στεγάζει μεγάλη συλλογή αρχαίων Αιγυπτιακών εκθεμάτων όπως πάπυρους, μούμιες, το περίφημο «Βιβλίο των Νεκρών»καθώς και την Συλλογή Γκράσσι (Collezione Grassi).

• Γρηγοριανό Ετρουσκικό Μουσείο
• Ιδρύθηκε από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΣΤ’ το 1836, διαθέτει οκτώ αίθουσες και φιλοξενεί ετρουσκικά εκθέματα προερχόμενα από αρχαιολογικές ανασκαφές. Μεταξύ αυτών αγγεία, σαρκοφάγοι, μπρούντζινα αντικείμενα και την ονομαστή Συλλογή Γκουλιέλμι (Collezione Guglielmi).

• Γρηγοριανό Μουσείο κοσμικής τέχνης
• Ιδρύθηκε από τον Γρηγόριο ΙΣΤ΄στο Ανάκτορο του Λατερανού το 1844, και μεταφέρθηκε στο Βατικανό το 1970. Περιλαμβάνει εκθέματα μη θρησκευτικής τέχνης, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από ευρήματα και ανασκαφές που έγιναν στα Παπικά κράτη.

• Χριστιανικό Μουσείο του (πάπα) Πίου
• Ιδρύθηκε το 1854 από τον Πίο Θ΄ και διαιρείται σε δύο μεγάλα τμήματα. Το πρώτο περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά μέλη, γλυπτά, μωσαϊκά και την σημαντικότατη συλλογή σαρκοφάγων. Το δεύτερο συγκεντρώνει επιγραφικό υλικό.

• Το Περίπτερο των Αμαξών
• Διατηρεί μερικά από το οχήματα με τα οποία μετακινούνταν οι πάπες στο παρελθόν. Αποτελεί τμήμα του Ιστορικού Μουσείου του Βατικανού (Museo Storico Vaticano) που στεγάζεται στο Ανάκτορο του Λατερανού.

• Φιλοτελικό και Νομισματικό Μουσείο
• Περιλαμβάνει γραμματόσημα και άλλο ταχυδρομικό υλικό καθώς και τα νομίσματα του Βατικανού από το 1929.

• Μουσεία της Αποστολικής Βατικανής Βιβλιοθήκης
• Πρόκειται για ένα από τα πιο πολυσύνθετα και εκτεταμένα τμήματα των Μουσείων του Βατικανού. Δεκατρείς αίθουσες με περίτεχνη διακόσμηση στεγάζουν ισάριθμα τμήματα, που περιλαμβάνουν πλήθος εκθεμάτων εκτός από τα χειρόγραφα και τα τυπωμένα βιβλία.

• Μουσείο Κιαραμόντι
• Ονομάστηκε προς τιμήν του Πάπα Πίου Ζ’ (κατά κόσμον Βαρνάβα Κιαραμόντι) που το ίδρυσε στις αρχές του 19ο αιώνα. Αποτελείται από μια μεγάλη αψιδωτή γκαλερί που στις πλευρές της έχει διάφορα αγάλματα, σαρκοφάγους και διακοσμητικά διαζώματα. Στη νέα πτέρυγά του (Braccio Nuovo), το μουσείο φιλοξενεί το άγαλμα του Αύγουστου της Πρίμα Πόρτα, ενώ η Γκαλλερία Λαπιντάρια (Galleria Lapidaria) διαθέτει πάνω από 3.000 πινακίδια και επιγραφές σε πέτρα (η μεγαλύτερη του κόσμου), αλλά είναι ανοιχτή στο κοινό μόνο μετά από ειδική άδεια και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.


Οι διάδρομοι των ανακτόρων

• Των πέτρινων επιγραφών (Galleria Lapidaria)
• Της Νέας Πτέρυγας (Galleria detta Braccio Nuovo)
• Των Κηροπηγίων (Galleria dei Candelabri)
• Των Ταπισσερί (Galleria degli Arazzi)
• Των Γεωγραφικών Χαρτών (Galleria delle Carte Geografiche)

Τα παρεκκλήσια

• Καππέλλα Σιστίνα (Cappella Sistina)
• Καππέλλα Νικκολίνα (Cappella Niccolina)
• Του Ουρβανού Η΄ (Cappella di Urbano VIII)

Οι αίθουσες

• Αίθουσα της Άμαξας (Sala della biga)
• Διαμέρισμα του Πίου Ε΄ (Appartamento di san Pio V)
• Αίθουσα Σομπιέσκι (Sala Sobieski)
• Αίθουσα της Αμώμου Συλλήψεως (Sala dell'Immacolata)
• Αίθουσες του Ραφαήλ (Stanze di Raffaello)
• Στοά του Ραφαήλ (Loggia di Raffaello)
• Αίθουσα των Κιαροσκούρι (Sala dei Chiaroscuri)
• Διαμέρισμα Βοργία (Appartamento Borgia
Τα Μουσεία Βατικανού δέχονται επισκέψεις άνευ εισιτηρίου την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σύνηθες να παρουσιάζονται μεγάλες ουρές επισκεπτών επί εκατοντάδων μέτρων και διάρκειας αρκετών ωρών αναμονής.

ΠΗΓΕΣ:


https://www.youtube.com/watch?v=4ZAlGipGNyk ,4/27/2015 7:06 PM
https://www.youtube.com/watch?v=4ZAlGipGNyk ,4/27/2015 7:06 PM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου