ΡΩΜΗ

ΡΩΜΗ

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Παλαιοντολογία


H Παλαιοντολογία είναι η επιστήμη της Γεωλογίας που ασχολείται με την μελέτη των απολιθωμάτων, των υπολειμμάτων προϊστορικών ζωικών και φυτικών οργανισμών που έζησαν κατά το πρόσφατο ή μακρινό παρελθόν πάνω στη Γη και κλείστηκαν μέσα σε γεωλογικά στρώματα. Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η ζωή πάνω στη Γη, πριν από περίπου 3,8 δισεκατομμύρια έτη, ο έμβιος κόσμος βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Νέα είδη εμφανίζονται, ενώ άλλα εξαφανίζονται. Τα απολιθώματα αποτελούν αδιάσειστη μαρτυρία αυτής της διαρκούς εξέλιξης στο διάβα του γεωλογικού χρόνου και λόγω της συνεχούς αλλαγής τους μας επιτρέπουν να παρακολουθήσουμε και να κατανοήσουμε τόσο την ηλικία των πετρωμάτων στα οποία βρέθηκαν, όσο και τις συνθήκες του παλαιοπεριβάλλοντος που επικρατούσαν, όταν αυτά ακόμα ζούσαν, ή όταν πέθαναν και αποτέθηκαν στα ιζήματα.


Ένα νέο συγγενικό είδος του ανθρώπου αποκαλύφθηκε στη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με το CNN, η ιστορία του Homo naledi, όπως ονομάστηκε ο νέος πρόγονός μας, άρχισε να ξετυλίγεται το 2013, όταν ένας ερασιτέχνης σπηλαιολόγος και πανεπιστημιακός γεωλόγος παρουσίασε στον Λι Μπέργκερ, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Witwatersrand, στο Γιοχάνεσμπουργκ, τμήμα μίας απολιθωμένης γνάθου.


Η μεγάλη ανακάλυψη έγινε αργότερα σε έναν απομονωμένο θάλαμο στο σπήλαιο Rising Star, έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ, όπου εντοπίστηκαν απολιθωμένα οστά από βρέφη, παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένα άτομα. Πρόκειται για συνολικά 1.500 απολιθώματα, η μεγαλύτερη ποσότητα από ένα συγκεκριμένο είδος ανθρωπιδών που έχει ποτέ αποκαλυφθεί στην Αφρική.


Ο άνθρωπος δεν διασταυρώθηκε ποτέ με τους δεινοσαύρους, γιατί απλούστατα δεν εμφανίσθηκε ως είδος κατά την Ιουρασική περίοδο, αλλά πολύ αργότερα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου